Hukuk

İcra borcu taksitlendirme 2019

İcra borcu taksitlendirme, yada icra borcumu nasıl taksitlendirebilirim.Bir çok kişi aşırı borçlanma, plansızlıktan, olanaksızlık, gelir kaybından kısaca elinde olmayan nedenlerden dolayı borçlarını ödeme konusunda güçlük çekmekte hatta borcu borçla kapatayım derken bir anda kişisel iflasa kadar dip yapmakta ve hiç bir borcunu ödeyemez duruma gelmektedir.

İcra borcu taksitlendirme

Belge, sözleşme, kredi, kredi kartı veya senet ile bağlanan borçlar ödenmediği zaman alacaklının yasal hakkı olan borcun tahsil yolu cebri icraya kadar giden süreç başlamaktadır.  Burada sıkıntıya neden olan aksatılan taksit nedeniyle vadesi gelmeyen taksitler de muaccel olmakta yani peşin ödenmek durumuna düşmektedir.

Örneğin 120 Ay Vadeli alınan bir konut kredisinde 2 taksit ödendi ancak 3-4 ve 5. taksit ödenmesi durumunda alacaklı banka borcu muaccel durumun alıp icra ödeme emri ile tamamın peşin ödenmesini talep eder bu tüm alacaklar için geçerlidir icradan gelen ve size yedi gün içinde borcun ödenmesi, mal beyanında bulunulması ve varsa itirazın yapılması için süre verilir bu süre kesintisiz yedi gündür ve resmi tatil hafta sonu süreyi etkilemez. Borca itirazınız yok ise borç kesinleşmiş olur ve tamamından sorumlu olursunuz. İlamsız takipler itiraz edilmez ise kesinleşir.

İcraya düşen borç taksitle ödenir mi

Peki, icraya düşen borç taksitle ödenir mi? Evet taksitle ödenebilir ancak bunun için alacaklının rıza göstermesi gerekmektedir İcra Müdürlüğüne borçlu başvursa ve borcu taksitle ödeme talep dilekçesi verse İcra Müdürlüğü bunu alacaklı veya vekiline yazılı olarak sorar ve kabul görürse belirli bir periyot ve tutarda İcra müdürlüğünde taahhüt imzalanır (Taahhüt yerine getirilmez ise İcra İflas Kanunun 340 Md. istinaden hapis cezası alabilirsiniz. 

Bir diğer yol ise bizzat alacaklı avukatı ile görüşmek burada alacaklı istemedikçe taksitlendirme konusu borçlu için şartları ağır olmaktadır, borçlunun terekesi sağlam ise avukatlar sonuna kadar kullanmaktadır örneğin mali değeri yüksel bir aracınız varsa yada ev arsa gibi taşınmazlarınız varsa taksit şartları ağır olmakla birlikte borçlunun eli zayıf olmaktadır. Zaten düzenli geliri yani maşı olanların ilk önce maaşa hızlı şekilde haciz glir ve 1/4 oranında kesilir, icra kararı kesinleştikten sonra buna itiraz söz konusu değildir iş yerininde kesmeme lüksü yoktur yasal yaptırımı vardır.

Mallarım İcradan satışa Çıkartıldı Durdurmak Mümkün mü?

Örneğin Arabanız satışa çıkartıldı yada eviniz satışa çıkartıldı bu durumda size icradan bir davetiye gelir burada evinizin satışa çıkartılacağı şeklinde bir tebligat alırsınız bu satış işleminin başlatıldığını anlayabilirsiniz, Burada temel kural yakalama kararı çıkartılan ve yakalanan araç 6 ay içinde satış işlemi tamamlanmak zorunda aksi durumda araç sahibine iade edilir taşınmazlar ise 1 bir yıl içinde satılması gerekir ve satılmaz ise sahibine iade edilir.

Satışı durmak aslında mümkün ancak, alacaklı varsa vekili sizden ödeme taahhüdü isteyebilir, borcun 3/1 veya başka oranlarda toplu ödeme talep edebilir, yada taahhüt almak şartı ile sabit  aylık ödeme planı  sunabilir hatta borca kefil talep edebilir. Bu durumlarda avukat alacağın tahsilini bu yolla mümkün görürse icra borcu taksitlendirmek mümkün olmaktadır.

Borcun tahsili

Temel mantık alacaklı borcun tahsili mümkün görmesinden geçer yine mallardaki satışın durdurulması onların üzerinde olan icranın kalkacağı anlamına gelmez, herhangi bir aksama durumunda satışa çıkartabilir ve satar birde ödeme taahhüdünüz varsa üstüne birde İcra İflas Kanunun 340 Maddesine istinaden hapis riski ile karşılaşırsınız.

Yazımız bilgilendirme amaçlı olup olayın vahameti ve doğuracağı sonuçlar düşünüldüğünde bir uzmana yada avukata danışmanız oldukça önemli olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir